Així és l’estalvi FIRE | EDE
movi-image-ahorro-fire-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Així és l’estalvi FIRE

11/10/2019

És possible deixar de treballar als 40 anys per viure la dolce vita?

Aquest somni tan ambiciós és el que persegueixen els seguidors del moviment FIRE. Aquesta tendència que arriba dels Estats Units barreja estalvi i inversió per aconseguir la llibertat financera com més aviat millor i poder viure la vida que un desitja.

Què és el moviment FIRE?

El término FIRE es el acrónimo inglés de Financial Independence Early Retirement, que ha querido jugar con el término fire (que significa fuego). La traducción literal a nuestro idioma sería Independencia Financiera y Retiro Temprano.

I, precisament, els seguidors FIRE tenen gravats ‘amb foc’ els objectius de jubilar-se joves (als 40 anys o abans) o d’aconseguir la llibertat financera, pels quals no pensen deixar de treballar.

Últimamente, el movimiento FIRE está en boga, pero este concepto no es nuevo. Éste surgió en la década de los noventa a raíz del best-seller Your Money or Your Life, de Vicki Robin, y desde entonces su comunidad no ha parado de crecer, sobre todo en los países anglosajones. Su filosofía encaja especialmente bien entre los jóvenes que huyen de una jornada laboral al uso de ocho horas y quieren disfrutar más y mejor de su tiempo.

Últimament, el moviment FIRE està en voga, però aquest concepte no és nou. Va sorgir a la dècada dels noranta arran del supervendes Your money or your life, de Vicki Robin, i des de llavors la seva comunitat no ha parat de créixer, sobretot als països anglosaxons. La seva filosofia encaixa especialment bé entre els joves que fugen de l’habitual jornada laboral de vuit hores i volen gaudir més i millor del seu temps.

La pregunta clau en aquest punt és com aconseguir l’objectiu de deixar de treballar jove que es marquen els seguidors d’aquest moviment. Les tres eines per aconseguir-ho són estalvi, inversió i temps. La llibertat financera no s’aconsegueix d’un dia a l’altre, i per això la paciència és una virtut dels qui el porten a la pràctica.

 

 

 

movi-image-ahorro-fire-2

 

 


 

Estalvi i consum conscient

El moviment FIRE està compost de superestalviadors, persones que van més enllà de l’estalvi convencional. De fet, hi ha els qui estalvien de forma automàtica més del 50 % dels seus ingressos, un percentatge que per a la majoria pot semblar ciència-ficció.

Ara bé, la clau és que no es passa de cop de no estalviar res a estalviar la meitat del salari: hi ha tot un procés darrere amb el qual es van canviant hàbits i preferències a través d’un consum més conscient i alineat amb els teus objectius i possibilitats. Més o menys, com estalviar amb un objectiu en ment, només que en aquest cas l’objectiu és retirar-se aviat.

Aquest consum conscient comença per plantejar-te quins són els teus veritables objectius vitals i enfocar-hi les despeses. En resum: gastar en el que et fa realment feliç i sigui significatiu, i reduir en tot el que no ho faci. En altres paraules, unes sabates noves per pur caprici poques vegades t’acostaran als teus objectius vitals (deixar de treballar, comprar una casa o viatjar, per exemple).

Al final, es tracta de tenir clar que, com menys necessitis per viure, més llibertat financera tindràs. Per això mateix, els seguidors del moviment FIRE fugen del consumisme i de moltes despeses que per a altres persones poden semblar bàsiques. Així, si el teu pressupost mensual és de 1.000 €, necessitaràs molt menys per jubilar-te als 40 anys que si les teves despeses són de 1.500 €.

Invertir a llarg termini

L’estalvi és la base per jubilar-te jove. Però per accelerar el procés, també és necessària la inversió a llarg termini. El moviment FIRE aprofita l’interès compost perquè aquests estalvis invertits creixin més ràpid.

Si només estalvies un 25 % del salari, necessitaràs 20 anys per aconseguir deu anys de llibertat financera. Si, a més, inverteixes aquests diners, podries aconseguir aquest objectiu en 12 anys amb una rendibilitat anual del 8 %.

Per on començar

Ara que ja saps què és el moviment FIRE, només queda posar-se en marxa. Aquests són els quatre primers passos que has de seguir:

  1. Estalvia de forma automàtica un percentatge del salari.
  2. Fes un pressupost amb les teves despeses i decideix quines són les significatives.
  3. Estalvia, estalvia, estalvia… Paciència, ja ho saps.
  4. Busca fórmules d’inversió a llarg termini.
 

 

-Temes relacionats-
up