Així és el perfil del comprador d'habitatge el 2021 | EDE
movi-image-lainformacion-perfil-comprador-vivienda-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Així és el perfil del comprador d'habitatge el 2021

Tue Apr 27 08:27:09 CEST 2021

Tot i la situació actual, un de cada cinc particulars està disposat a adquirir un habitatge. Com ha canviat el perfil del demandant durant l'últim any?

El 21 % dels espanyols està disposat a comprar un habitatge en el context actual. Així ho mostra un estudi recent de Fotocasa, que apunta que un de cada cinc particulars majors de 18 anys es planteja adquirir un immoble en un termini màxim de cinc anys.

En gran part, això es deu al fet que el mercat immobiliari espanyol es manté estable i no reflecteix efectes col·laterals tot i la crisi causada per la pandèmia del coronavirus. «Els projectes vitals de les persones, com ho és la compra d'un habitatge, segueixen endavant, encara que a un ritme més pausat, al marge de la situació de crisi», explica José Manuel Pedregal, director de Solucions de Finançament de Banc Sabadell, en el Podcast de Banc Sabadell.

 

Com és el perfil del comprador?

En l'actualitat, el perfil de les persones disposades a comprar un habitatge és similar a l'existent abans de l'esclat de la pandèmia. I és que «els que estan entrant en el seu primer habitatge ja tenien l'operació compromesa abans de la crisi», argumenta Pedregal.

La intenció de compra es concentra en el públic femení: set de cada 10 persones que prenen l'última decisió per a la compra d'un habitatge són dones, segons el portal especialitzat en cooperatives d'habitatges Lacooop. Fotocasa delimita encara més: el 56 % de la demanda procedeix de dones d'entre 25 i 34 anys.

Aquest segment busca un primer habitatge per viure-hi amb la seva parella i té, en general, plans de formar una família en el futur, fet que influeix, en part, en les característiques de l'immoble que busca.

En general, l'edat mitjana dels compradors és de 40 anys, segons Fotocasa. El 37 % de les persones disposades a realitzar aquesta transacció viu amb la seva parella i fills, mentre que el 26 % ho fa només amb la seva parella i el 16 %, amb els pares.

A més, el nivell socioeconòmic més propens a la recerca d'habitatge en l'actualitat és el de renda mitjana, amb un 45 % de persones disposades a la compra, enfront del 30 % de les persones amb renda baixa o mitjana-baixa i del 25 % de potencials compradors amb renda alta o mitjana-alta, com reflecteix Fotocasa.

Pel que fa a la localització, un 20 % dels potencials compradors resideixen a Andalusia, un 16 % a Catalunya i el mateix percentatge, a la Comunitat de Madrid. 

Els habitatges més buscats

«La tipologia d'habitatges ha canviat, i la demanda d'espais oberts i amb més espai ha augmentat», explica Pedregal. El confinament, seguit d'una normalització del teletreball en una gran part de la població, han fet que les prioritats canviïn cap a espais que no siguin «només un lloc on dormir o gaudir els caps de setmana, sinó també un lloc per a tota la família on compatibilitzar la vida personal amb la laboral», afegeix el director de Solucions de Finançament de Banc Sabadell. Habitatges més grans, amb més habitacions i amb zones a l'aire lliure són avui els més buscats.

Pot interessar-te: Així està modificant la COVID-19 les preferències de compra d'un habitatge

Malgrat aquest canvi de prioritats, el preu que els nous compradors estan disposats a pagar continua estable en una mitjana de 295.000 euros, segons xifres de Lacooop. Aquests prioritzen l'espai i les característiques de l'immoble en detriment d'altres aspectes, com la proximitat al centre de les ciutats. «Ha crescut la possibilitat de no haver de viure tant al centre de les ciutats i poder-se desplaçar a l'extraradi», apunta Pedregal. «Tot i que els compradors estan canviant les variables de la seva presa de decisió, encara no hi ha una emigració massiva de la ciutat al camp», conclou Pedregal.

És bon moment per comprar?

Tot i el soroll al voltant de les oportunitats immobiliàries, la veritat és que el mercat immobiliari espanyol «segueix estable», en paraules de Pedregal, que afegeix que fins ara no hi ha hagut una translació significativa de la crisi en aquesta variable, «sinó una correcció que és més evident en immobles de segona mà que en habitatge nou». Les seves afirmacions coincideixen amb les declaracions d'Anna Gener, CEO de Savills Aguirre Barcelona, en aquest Podcast de Banc Sabadell: Tanmateix, «en llocs amb una demanda consistent, com Barcelona o Madrid, els preus no s'han modificat de manera substancial», emfatitza.

Pot interessar-te: El 2021 és l’any per comprar un habitatge?

Aquesta estabilitat fa, per tant, que «aquest moment no s'hagi convertit en una gran oportunitat per comprar o en un mal moment per vendre», segons Gener. En aquest sentit, Pedregal insisteix que «ara mateix, no crec que el preu sigui un factor crític en la decisió de compra, tenint en compte que el mercat immobiliari és molt madur i competitiu, i els preus s'estan mantenint estables».

En definitiva, per valorar la compra, cal tenir en compte les característiques del projecte vital i com encaixa en les necessitats professionals o familiars, més enllà de les tendències.

 

Fotografia de Nikita Belov a Unsplash
-Temes relacionats-
up