7 claus per saber comprar per Nadal | EDE
movi-image-lavanguardia-claves-comprar-navidad-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

7 claus per saber comprar per Nadal

Fri Dec 20 10:29:13 CET 2019

Llums, nadales i botigues abarrotades són estímuls que poden transformar una tarda de compres en un forat negre de despesa. Saber comprar per Nadal es converteix en un art en el qual un es pot iniciar amb senzills trucs

Des de l’amic invisible, els Reis de l’Orient, el tió i el Pare Noel, Nadal és un concepte que no s’entén sense les seves corresponents compres (tenint en compte a més que coincideix amb la paga extra que incita a consumir) que, en més o menys intensitat, són en sí un altre símbol més d’aquesta època de l’any.

Després de descobrir el llibre de Michelle McGagh, The No Spend Year en el qual la seva autora ‘sobreviu’ un any sense realitzar cap compra (excepte les imprescindibles per cobrir necessitats d’alimentació, higiene, hipoteca i factures), cal preguntar-se si el més complicat és no gastar durant un llarg període o si en realitat ho és no fer-ho en el mes en el qual el consumisme llueix a cada cantonada: el Black Friday va donar el tret de sortida a una marató comercial que s’allargarà fins a les rebaixes.

Saber comprar durant aquesta època de l’any sense caure en la despesa desmesurada, el malbaratament o el capritx s’ha convertit en sí en un art sobre el qual cada vegada més experts teoritzen. No obstant això, comprar per Nadal sense cometre excessos no és només possible sinó que és a l’abast de tots. Especialment dels amics de les llistes. La planificació es presenta com la clau per evitar que no estirem més el braç que la màniga.

Pot interessar-te: Neuromàrqueting, la clau entre comprar o estalviar

Com controlar les compres de Nadal

Abans de res, convé reflexionar sobre l’objectiu d’aquestes compres en general i relativitzar la seva importància respecte altres necessitats. Ho sap el psicòleg Xavi Savin, que comparteix set consells perquè les compres de Nadal no es converteixin en un pou sense fons i en l’origen de forats financers que, tot i que aparentment són inofensius, més endavant poden perjudicar l’economia domèstica.

1. Planifica

En primer lloc, cal organitzar-se i tenir clars els objectius. “El repte és fer les compres el més racionals possibles. Això no implica deixar de banda l’emoció”, explica Savin. Al contrari. “Es tracta de tenir en compte l’emoció de qui rep el regal però sense deixar-nos portar per la que el lloc ens genera a nosaltres gràcies al màrqueting que apliquen els centres comercials”, adverteix.

2. Fes un pressupost

L’anomenat amic invisible és, segurament, el regal més racional de tots els que es fan aquests dies. No per la seva essència, ja que es tracta d’un regal ‘aleatori’ en el qual la relació personal amb l’amic invisible pot ser o no ser directa. Ho és perquè, per una part, per norma general sempre hi ha un pressupost màxim destinat a aquesta compra i, per altra, sorgeix també per reduir el número de regals en un grup nombrós. “Fer un pressupost evita actuar de manera impulsiva i penedir-te després de les compres”, apunta el psicòleg.

Pot interessar-te: Aprèn a preparar el teu pressupost

3. Reposa las idees

El temps ho posa tot al seu lloc. També ensenya a diferenciar allò que és necessari de allò que és nomes un impuls. “Si t’has trobat amb una oportunitat que no havies programat, no la compris de seguida, continua passejant i valora de nou si la despesa és encertada”, comenta Savin. “La sensació d’oportunitat pot ennuvolar el nostre judici durant una estona. Si em resisteixo a aquest primer impuls seré molt més capaç de decidir amb bon judici”, apunta.

4. Millor acompanyat

Especialment d’algú, com indica Savin, que “ens estimi i sigui sincer”. És a dir, acompanyar-nos d’una espècie de Pep Consciències que pugui actuar com la veu de la nostra consciència si aquesta es veu cegada per algun caprici innecessari. “Aquesta persona que ens acompanya pot ajudar-nos a l’hora de decidir-nos sobre determinats objectes”, valora. En definitiva, es tracta d’assegurar una segona opinió com a mètode de sedàs.

5. No compris en ‘hora punta’

Passadissos abarrotats, cues a l’emprovador, postades que van buidant-se en un obrir i tancar d’ulls… Un escenari comú en un centre comercial en hora punta. Què succeeix davant d’aquests estímuls? “Si la botiga es troba abarrotada ens sentirem més nerviosos i decidirem pitjor, ja sigui pel desig d’abandonar el comerç com més aviat millor o per la sensació de que hem de donar-nos pressa per no perdre en tot cas les ‘oportunitats’”, afegeix Xavier Savin.

“Si has trobat una oportunitat que no havies programat, no la compris de seguida, continua passejant i valora de nou si la despesa és encertada”

6. Fugir de les modes

Els regals de la temporada són sempre una temptació. Compres que adquireixen rellevància en un moment determinat de l’any però que, a la llarga, deixen de ser útils o pràctiques. “Les modes encareixen el producte i solen ser objectes que perden valor amb més rapidesa”, apunta el psicòleg.

7. Per a qui és el regal?

És important no perdre el focus de la naturalesa del regal, que no és una altra que la de ser gaudit per una tercera persona, que podem conèixer més o menys. El regal ha de respondre als gustos i interessos de la persona en qüestió, per sobre dels propis. “Pensa a qui fa realment il·lusió aquella compra, ja que moltes vegades el regal respon a les necessitats del comprador en comptes de les de l’interessat”, conclou Savin.

 

-Temes relacionats-
up