5 errors que has d’evitar si vols gaudir de la teva jubilació | EDE
movi-image-20minutos-errores-evitar-jubilacion-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
3 min del teu temps

5 errors que has d’evitar si vols gaudir de la teva jubilació

Thu Dec 26 10:20:45 CET 2019

El retir laboral pot ser una etapa que no compleixi les teves expectatives si no se segueixen certes pautes abans de la jubilació, com ara crear una nova rutina i no rendir-se a l’avorriment

La jubilació, aquest moment tan anhelat per tots els treballadors, també es pot convertir en una cosa amarga si no es prenen unes mesures determinades i es tenen en compte alguns consells per gaudir plenament del retir laboral.

Et pot interessar: Quan et podràs jubilar?

Si bé deixar de treballar és una fita per a molts, a vegades l’absència d’una rutina i deixar de sentir-se productius dins del mercat laboral esdevenen impediments o distraccions que poden allunyar la persona del merescut descans i la relaxació. Per això és important evitar cometre els errors més habituals quan un es jubila:

1. Pensar que jubilar-se és igual a jubilar-se de la vida

No, la vida no s’acaba un cop ja no es treballa, ben al contrari. Ara és el millor moment per divertir-se i dedicar-se temps. Lluny de pensar que es deixa de ser productiu, cal veure la jubilació com una oportunitat per fer el que un vulgui, gaudir de l’etapa final de la vida sense renunciar a la vitalitat i a la qualitat de vida.

2. Començar a estalviar tard (o no fer-ho)

No cal oblidar que, durant la jubilació, es deixa de percebre un sou i, encara que hi ha la pensió, pot ser que no sigui suficient per mantenir el nivell de vida, i fins i tot hi ha casos en què no n’hi ha prou per cobrir les despeses bàsiques. Per aquest motiu, cal començar a estalviar des de molt aviat, pensant en el futur, per assegurar-se una base sòlida, que sabem que sempre hi serà. El millor és contractar un pla de pensions al més aviat possible.

Et pot interessar: Calcula quant tindràs per a la teva jubilació si comences a estalviar avui

Moltes vegades es comença massa tard a estalviar o ni tan sols s’arriba a fer, perquè no es pensa en la jubilació. Sembla que aquest moment de la vida està molt lluny, però com més aviat es comenci, més gros serà el coixí i menors seran les preocupacions que ens persegueixin o puguin sorgir en un retir que, per davant de tot, hauria de ser calmat.

3. Sentir que ja no s’és útil

El retir laboral pot derivar en un sentiment d’inutilitat. En molts casos, deixar de treballar i ser productiu és, més que no pas un al·licient, un motiu per deprimir-se i sentir-se moix. Molts jubilats senten que ja no els necessiten per a res, deixen de tenir una rutina i cauen en l’avorriment, la solitud i la inactivitat. Per evitar-ho, el millor és adquirir una nova rutina, però aquesta vegada planificant-la en funció dels nostres interessos, practicant aficions, aprofitant el temps per fer el que ens agrada realment.

Això et pot interessar: Com pots rendibilitzar la teva afició ara que estàs jubilat

Pintura, manualitats, senderisme, viatjar, practicar esport, anar al cinema, al teatre, llegir, escriure, etc. Qualsevol activitat és bona si hi dediquem unes hores determinades del dia que marquin la nostra nova rutina de jubilat. I, si no es té cap afició concreta, una opció és ajudar els altres. Els voluntariats són una oportunitat perfecta per prestar la nostra energia a qui la necessita, ja sigui amb petits o grans gestos. A més, ens ajudarà a sentir-nos útils.

Un altre punt que no s’ha de descurar és el de les amistats. Jubilar-se implica més temps que podem invertir en els amics i la família, amb els quals també podem fer activitats, assistir a cursos plegats, planificar viatges, etc.

4. Convertir-se en cuidador

El temps lliure que deixa la jubilació no és una excusa per convertir-se en el noi dels encàrrecs ni en un cangur professional. Cuidar dels nets és una benedicció per a molts avis, però sense perdre de vista que cal gaudir d’un mateix i no convertir-se en cuidador. La jubilació és d’un mateix, un retir laboral guanyat després de dècades d’haver treballat molt i del qual cal gaudir.

Sense caure en l’egoisme, cal evitar descuidar-se, i abandonar-se als altres i a l’avorriment no és una opció: cal sortir, gaudir de cada moment i delectar-se en el retir, aprofitar el temps com vulguem i veure la jubilació com unes vacances ben merescudes sense data de caducitat.

Et pot interessar: Els 5 hàbits que et faran gaudir d’una jubilació plena, de Catalina Hoffman, experta en sèniors, fundadora de Vitalia i creadora del mètode Hoffman

5. Oblidar-se de la salut

La jubilació arriba a l’última etapa de la vida, quan la salut es comença a afeblir i es desenvolupen patologies i problemes que de joves no es tenien. És difícil assumir-ho, però amb l’edat també cal preocupar-se de la salut i cuidar-se, ja sigui fent exercici, cuidant la dieta, passejant, exercitant la ment i l’enginy, etc. 

I, finalment, l’error més habitual és no gaudir del descans que tot treballador es mereix a la jubilació, una etapa molt dolça i divertida si un aprèn a relaxar-se i a viure plenament.

Fotografia d'Holger Link a Unsplash
-Temes relacionats-
up