movi-image-claves-digitalizar-empresa-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
5 min del teu temps

11 claus per digitalitzar la teva empresa

La digitalització és un procés essencial en qualsevol tipus de negoci. Dur-la a terme eficaçment, gràcies a l’ús de les noves tecnologies, permetrà millorar els resultats de l’empresa.

Immersos en plena explosió de les noves tecnologies aplicades a qualsevol sector, gairebé la meitat de les micropimes del país i un 25% de les que tenen més de 10 treballadors encara no disposen de pàgina web, segons dades ofertes per l’Institut d’Estudis Econòmics.

Dissenyar un pla de negoci específic i estratègies adequades per fer la transformació digital en una empresa serà fonamental per assegurar la permanència i l’èxit de qualsevol negoci

En què consisteix la transformació digital?

Una veritable transformació digital no suposa únicament fer petites inversions en suports digitals, la creació de xarxes socials vinculades a l’empresa o renovar el lloc web del negoci, en cas que n’hi hagi.

L’autèntica transformació digital implica una renovació i transformació absolutes de la cultura corporativa i del negoci, en tots els departaments que formen l’empresa.

Es tracta d’un procés amb el qual una empresa incorpora processos digitals i noves tecnologies per millorar l’eficiència i obtenir més bons resultats, adaptats al nou entorn digital en què estem submergits.

Per això, serà imprescindible fer una reorganització completa del negoci, tant pel que fa als sistemes i al processament de dades com a l’equip que el conforma. Per dur-la a terme eficaçment, descobrim quines són les claus fonamentals.

1. Eliminar la por al canvi i a les possibles equivocacions

Resistir-se a fer el pas a la transformació digital per temor als canvis o a cometre errors es converteix en el principal obstacle que ha de ser exclòs. És el moment perfecte per incorporar noves tecnologies que permetin reestructurar el pla de negoci de l’empresa. En qualsevol cas, dels errors també se’n pot aprendre.

Les persones, especialment l’equip humà que forma part d’una empresa, són fonamentals en el procés de digitalització i, en alguns casos, poden presentar certes reticències als canvis. Per esquivar aquest repte, un dels problemes principals als quals s’enfronta una companyia en un procés d’aquestes característiques, serà necessari fer entendre que la introducció d’aquestes noves eines i estratègies aportarà grans beneficis a l’empresa i a gran part dels processos que s’hi duen a terme. 

Sigui quin sigui el teu sector, com ara el farmacèutic, la moda, la restauració, etc., hi ha múltiples opcions per fer el salt a la digitalització.

2. Invertir en la formació d’un equip tecnificat i motivat

Invertir en la formació dels treballadors de l’empresa perquè se sentin còmodes i amb els coneixements suficients per aplicar la transformació digital a cada departament del negoci és fonamental per aconseguir l’èxit en aquest tipus de transicions. Tant en el personal que ja forma part de l’empresa com en el que s’hi ha d’incorporar.

D’aquesta manera s’obté una motivació més gran, per la qual cosa és possible que aportin noves idees per al desenvolupament eficient del negoci.

3. Dissenyar un nou pla de negoci global que impliqui tots els departaments de l’empresa

Crear una estratègia global gradualment en la qual es determini quina és la posició actual de l’empresa i cap a on ha d’anar serà cabdal. Investigar quins són els mètodes més eficaços per dissenyar les estratègies adequades en funció del tipus d’empresa i els productes i serveis que ofereix, mitjançant l’ús de noves tecnologies, serà bàsic. Amb això s’aconseguirà millorar el posicionament del negoci en un mercat cada vegada més competitiu

Per aconseguir-ho, és imprescindible tenir la col·laboració d’experts en la matèria, empreses de consultoria digital, tècnics en màrqueting digital o agències especialitzades en inbound marketing, que posaran en marxa les estratègies més eficients en funció del sector de negoci de la companyia que vol dur a terme el procés de transformació digital.

 

 

 

 

 

 

movi-image-claves-digitalizar-empresa-2

 

 

 

 

 

4. Posicionar el focus d’atenció en els clients

Els consumidors i clients són una font d’informació molt valuosa per dissenyar un pla estratègic eficaç. Fer una anàlisi de les dades obtingudes sobre els consumidors i clients i el comportament que tenen davant el servei o producte que oferim servirà de guia per treure’n conclusions molt rellevants. Preguntar-se “què li interessa al meu client o consumidor potencial i com ho vol?” afegirà valor al negoci i n’augmentarà la fidelització.

5. Observar a la competència

Gràcies a les tecnologies que tenim al nostre abast és possible estudiar la manera d’operar dels nostres competidors directes. Mitjançant l’ús d’internet podem treure conclusions que ens permetran prendre decisions més encertades. Demanar informes en bases de dades com ara einforma o axesor servirà per saber l’estat financer dels competidors, per exemple.

Fins i tot hi ha eines que serveixen per rastrejar l’estoc, els preus i les promocions de les empreses, com seria el cas de Minderest. Per saber com aconsegueix els clients la competència n’hi ha prou amb utilitzar eines com SEMrush, que es fa servir per analitzar les paraules clau més emprades per la competència, o Google Alerts, amb la qual es poden rebre notificacions de diferents moviments de la competència, veure en quins llocs publica i per què, etc.

6. Comunicar a dins i a fora de l’empresa

La informació és poder, de manera que saber comunicar, tant cap a l’exterior del negoci com a l’interior, serà de gran ajuda per assolir els objectius marcats.

Cal tenir en compte que els mateixos treballadors de l’empresa són els que coneixen més bé el producte que oferim. Per això, es converteixen en els prescriptors més importants del negoci. Que la comunicació i la informació sigui bidireccional multiplicarà el valor dels nostres productes i serveis.

7. Buscar l’equilibri entre el món digital i el presencial

Encontrar el equilibrio perfecto entre las estrategias online y las offline servirá para optimizar todos y cada uno de los recursos disponibles y los beneficios que proporcionan las nuevas tecnologías. La coherencia en las estrategias elegidas para alcanzar la transformación digital debe llevarse a cabo en todos los sectores de desarrollo de la empresa, aquellos que precisan de una inversión tecnológica mayor y los que inevitablemente operan mediante el uso de metodologías presenciales.

8. Trobar la millor fórmula per convertir-se en digital

Per fer la conversió d’una companyia al sector digital cal saber quines són les possibilitats existents. Entre les opcions més destacades hi ha:

 • Vendre online serveis o productes. Es tracta d’una bona opció per a les companyies que ja disposen d’un negoci offline i volen portar la seva estratègia més enllà o per als emprenedors que volen vendre productes o oferir determinats serveis sense haver d’obrir una botiga o espai físic. Per formalitzar un e-commerce serà necessari tenir un web de qualitat i bones imatges dels productes que es vendran, descripcions, preus, terminis de lliurament, etc. Com més informació es proporcioni a l’usuari i més fàcil sigui accedir-hi, més possibilitats hi haurà que el consumidor adquireixi els productes o serveis d’una companyia.
 • Drop shipment o triangulació d’enviaments. Es tracta d’una fórmula molt interessant per no haver de disposar de tot l’estoc que s’ofereix a l’e-commerce i estalviar, així, en l’emmagatzematge dels productes. Consisteix a enviar la comanda que fa el client al web al majorista perquè sigui ell qui s’encarregui d’enviar directament la compra.
 • Triar la plataforma de pagament. Si bé és possible que un equip tècnic creï una plataforma de pagament específica per al negoci, hi ha unes quantes plataformes que ja ofereixen totes les estructures bàsiques per a negocis online. Una de les més eficaces i senzilles d’utilitzar és Shopify.
 • Disposar d’un equip d’assistència al client. És un factor essencial per al bon funcionament d’una companyia que vengui a través de la xarxa. L’usuari ha de poder trobar resposta als dubtes i preguntes que presenta a través de xats online, telèfons d’assistència, formularis o correu electrònic, plataformes amb les quals aconseguirà resoldre tot el que necessiti respecte al funcionament, productes, disponibilitat, etc.
 

9. L’elecció dels suports i campanyes

Seleccionar correctament els mitjans en els quals es presenta el producte i servei de la companyia, disposar d’un lloc web amb un contingut que fidelitzi els clients i dissenyar campanyes a mida per obtenir un posicionament més bo serà imprescindible per obtenir la planificació del sistema omnicanal desitjada.

Identificar la xarxa social en la qual se situa el client potencial de l’empresa per engegar una estratègia de comunicació específica serà de gran ajuda per assolir els objectius marcats. No cal crear perfils professionals en totes les xarxes socials existents, només en aquelles on trobem els usuaris potencials.

 

 

movi-image-claves-digitalizar-empresa-3

 

 

10. Aplicar la seguretat en la transformació digital 

La seguretat és un dels conceptes més temuts en els processos de transformació digital, especialment amb la implementació del cloud computing, la tecnologia que permet l’accés remot a softwares, emmagatzematge d’arxius, dades, etc.

Tal com indica l’estudi Cloud Survey Report dut a terme per la consultoria KPMG“un 53% dels més de 500 executius enquestats a l’estudi assenyalen els riscos de seguretat i pèrdua de dades com un dels principals reptes per a l’adopció de sistemes al núvol”.

Seguir el procés adequat permetrà obtenir una transformació digital de les dades de l’empresa. Amb aquesta finalitat caldrà:

 • Analitzar les necessitats del negoci.
  Identificar l’objectiu que es vol assolir.
  Analitzar els costos.
  Comparar els proveïdors.
  Implementar i examinar regularment el procés.

11. Reaccionar a temps davant de possibles errors

Cometre alguns errors durant el procés de transformació digital d’una empresa és habitual. Per evitar reaccions negatives, serà necessari gestionar les equivocacions tan aviat com sigui possible, especialment en un moment en el qual les xarxes socials han esdevingut autèntics amplificadors de tot el que passa al món, tant en clau positiva com negativa.

El consumidor actual ha canviat la manera de comprar o contractar un servei, a causa de la implantació de les noves tecnologies. Per això, cal que cada empresa adopti una visió global de 360º per adaptar-se a aquesta nova situació mitjançant la transformació digital i aportar, així, noves experiències als clients del segle XXI, més exigents i informats.

 

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Headway i Saulo Mohana a Unsplash
-Temes relacionats-
up