Apps i tecnologia per estalviar en el consum d’energia de casa teva | EDE
movi-image-apps-tecnologia-ahorro-energia-hogar-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Apps i tecnologia per estalviar en el consum d’energia de casa teva

Mon Oct 07 13:48:40 CEST 2019

El món s’està tornant smart, i amb això, les nostres llars. La domòtica comença a inundar els habitatges de gadgets i dispositius intel·ligents que permeten, entre altres coses, reduir el consum d’energia. I, per tant, la despesa a final de mes.

Les raons són clares: segons dades de l’Enquesta de Pressupostos Familiars publicada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’any 2017 gairebé un terç de la despesa mitjana de les llars espanyoles es va destinar a pagar l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i altres combustibles. Però també cal afegir-hi la consciència ecològica i la comoditat: a través de dispositius i apps, és possible automatitzar moltes accions que abans es feien manualment. I controlar de forma ben senzilla totes les despeses.

L’estalvi comença amb la climatització

A les llars, gran part de la despesa anual en energia es gasta en sistemes de calefacció i aire condicionat. Si hi introduïm la domòtica, cal tenir en compte que els sistemes més intel·ligents són els que permeten aprofitar l’escalfor natural, com per exemple les persianes intel·ligents.

Aquestes persianes poden programar-se perquè pugin quan surti el sol i baixin quan arribi la nit, per aprofitar les hores de llum i estalviar en calefacció. Els sistemes domòtics per a persianes com el de DIO permeten, a més, controlar-les de forma remota a través del telèfon mòbil.

Un cop garantit que s’aprofitarà al màxim l’escalfor natural, cal preocupar-se de mantenir la temperatura a nivells òptims. És aquí on entren en joc els sistemes de termòstats programables i intel·ligents. Normalment, parteixen d’accions bàsiques com reduir la temperatura quan ens n’anem a dormir i augmentar-la al matí, abans que comencem la nostra activitat. Malgrat això, alguns termòstats intel·ligents com Nest Thermostat E analitzen els nostres horaris, i fins i tot detecten quan no hi ha ningú a casa, per abaixar la temperatura.

En algunes regions d’Espanya resulten també d’especial importància els sistemes d’aire condicionat. A més dels aparells programables, els últims anys hem vist com apareixien dispositius de control climàtic com Ambi Climate 2. Es tracta d’una estació de mesurament que analitza la temperatura, la humitat i la llum solar d’una estança mitjançant sensors.

Gràcies a la intel·ligència artificial, aquest dispositiu relaciona aquestes dades amb l’hora del dia i el tipus de clima i genera un programa de climatització personalitzat. Finalment, envia ordres a l’aparell d’aire condicionat (és compatible amb més de 1.200 models). Aquest dispositiu pot controlar-se des del telèfon mòbil i, segons asseguren, aconsegueix estalviar fins a un 30% en energia.

 

movi-image-apps-tecnologia-ahorro-energia-hogar-2

 

Següent pas: l’electricitat

Evitar deixar els aparells en stand by o utilitzar bombetes de baix consum ens fa estalviar notablement en electricitat. Però encara hi ha molt de marge de millora, que pot aconseguir-se gràcies a dispositius intel·ligents i, sobretot, a apps que indiquen en què, com i per què estem gastant.

Una d’aquestes aplicacions és Ahorra en luz. Precio luz hora, que mostra el preu del quilowatt a cada hora del dia. Amb aquesta informació, és possible organitzar-se i planificar l’ús dels electrodomèstics per al moment en què resulta més barat.

També hi ha els sistemes d’il·luminació intel·ligents com Philips Hue, que poden controlar-se des del telèfon mòbil, o assistents virtuals com Alexa o Google Home. D’altra banda, n’hi ha que disposen de sistemes de detecció de moviment, de manera que els llums d’una habitació s’encenen quan hi entra algú i s’apaguen just després que abandoni l’estança.

Una altra solució són els endolls domòtics, que permeten programar quan s’encenen o s’apaguen els equips, o rebre alertes en cas que alguna cosa no acabi d’anar bé i estigui generant un consum excessiu. O sistemes de monitoratge de consum, petits dispositius que analitzen en què es gasta a la llar. 

Controlar el consum d’aigua

Encara que no suposa la despesa més gran en un habitatge, l’estalvi d’aigua també pot notar-se a fi de mes. I resulta, a més, un punt important per a aquells consumidors més compromesos amb el medi ambient.

Una manera efectiva de reduir considerablement el consum d’aigua és instal·lar sensors que detectin avaries, fuites o trencaments en canonades, aixetes i electrodomèstics. Grohe Sense, per exemple, envia alertes al telèfon mòbil quan detecta un problema. A més, analitza el consum d’aigua de la llar i facilita dades que contribueixen a millorar-ne l’ús. Una altra solució consisteix a optar per electrodomèstics com rentaplats o rentadores que, a més de consumir poca electricitat, facin servir menys litres d’aigua per rentada.

Tots aquests dispositius i apps faciliten les tasques de la llar alhora que afavoreixen l’estalvi d’energia. Però el seu ús també va més enllà: ens permeten entendre en què i per què es produeix més despesa. I és gràcies a aquesta informació que podem canviar alguns hàbits per aconseguir, de debò, ser més eficients energèticament. 
 
 
 
Fotografies de Ron McClenny i Grant Ritchie a Unsplash
-Temes relacionats-
up